Kirándulás Határtalanul!

Szakmai beszámoló

A székesfehérvári Felsővárosi Általános Iskola 7. évfolyama (8.-os diákokkal kiegészítve) 2019. június 3-tól 6-ig vett részt a Határtalanul! programban megpályázott erdélyi-partiumi kiránduláson.

A Királyok és fejedelmek útján a Tordai-hasadékkal elnevezésű tematikus utunk főként a történelem tantárgyhoz kapcsolódó célok elérésére volt hivatott, ugyanakkor a meglátogatott helységekhez kötődő írók, költők pályájának megismertetése révén utunk irodalmi szempontoknak is megfelelt, sőt, a gyerekek  földrajzi-etnikai, valamint  biológiai ismereteinek elmélyítésére is mód adódott.

Első nap  (2019. 06.03.)

A hosszadalmas utazás során elsőként Nagyváradot fedeztük fel. Meglátogattuk a Nagyboldogasszony –székesegyházat, fényképet készítettünk Szent László királyunk szobra előtt, majd sétát tettünk a belvárosban, ahol megtekintettük a Bémer tér, a Szent László tér gyönyörű palotáit és a Városháza épületét. Tanulóink kedvenc váradi látnivalója a Holnap Irodalmi Társaság alapító tagjainak szobra volt.

A felhőszakadásban sajnos nem állhattunk meg a Királyhágónál fotószünetre, inkább siettünk a szállásunkra a Kolozsvár melletti  Györgyfalvára.

2. nap   (2019. 06.04.)

 Elsőként a Tordai sóbánya érdekes látványosságát tekintettük meg, majd a Székely-kő alatt elterülő Torockó néprajzi múzeumát ejtettük útba. Ezt követően a Tordai-hasadék természeti szépségét csodáltuk meg, túránk során felelevenítve  a Szent László királyunk alakjához fűződő legendákat. Élvezettel küzdöttük le a terep állította nehézségeket, s közben néhány pillanatra alkalmunk volt rácsodálkozni a hely páratlan növényvilágára.

A nap utolsó állomásaként a kolozsvári Szent Mihály-templom előtti Mátyás király és vitézei című szoborkompozíciót tanulmányoztuk, majd nagy királyunk szülőházát kerestük fel.

3. nap  (2019. 06.05.)

Kedves fogadtatásban volt részünk Nagyenyeden  a Bethlen Gábor Kollégiumban. Részletes tájékoztatást hallhattunk nemcsak az intézmény történetéről, hanem arról is, milyen nehézségekkel küzd, és milyen sikereket ér el ez a patinás létesítmény.

Majd Enyed várának falán megkoszorúztuk az 1849-es magyarellenes vérengzésnek áldozatul esettek emléktábláját.

Gyulafehérváron az érseki székesegyházban fejet hajtottunk a híres történelmi személyiségek szarkofágja előtt, Izabella királyné és János Zsigmond sírjánál pedig koszorúnkat is elhelyeztük.

Déva várához felvonóval emelkedtünk fel, a magasból gyönyörködtünk a pompás kilátásban. Ezt követően ellátogattunk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozottjaihoz, ahol tájékoztatást hallgattunk meg az alapítvány tevékenységéről. Miután átadtuk ajándékainkat, a délután egy részét együtt töltöttük az ottani gyerekekkel. Diákjaink meséltek nekik az addig látottakról, de főként arról érdeklődtek, hogy is élnek vendéglátóink.

Vajdahunyad várát néztük meg a nap záró programjaként, majd a csernakeresztúri Nisztor panzióban elfogyasztott vacsora után szállásunkra tértünk.

4. nap  (2019. 06. 06.)

Marosillyére vitt utunk, ahol megtekintettük a legnagyobb erdélyi fejedelem, Bethlen Gábor szülőhelyét, vagyis azt a lakótornyot, amely megmaradt a valamikori várkastélyból.

A máriaradnai kegyhelyet a gyerekek fáradtsága miatt kihagytuk.

Délután Aradra érkeztünk, ahol először a „Megbékélés parkot” kerestük fel, hogy megtekintsük Zala György alkotását, a Szabadság-szobrot. Belvárosi sétánk  alkalmával  szemügyre vettünk néhány lenyűgöző épületet, utána megkoszorúztuk azt a szerény obeliszket, mely az aradi vértanúk kivégzésének helyén áll.

Kirándulásunk idejére esett a nemzeti összetartozás napja (június 4.) Bár semmilyen helyi rendezvényen nem vettünk részt, mely erről megemlékezett volna, diákjaink mégis  ezekben a napokban élték át legintenzívebben a nemzeti összetartozás érzését.

Köszönjük, hogy részünk lehetett mindebben.

Vargáné Sike Julianna, projektvezető

Share on facebook
Facebook megosztás